Proteíny, štruktúra a funkcia
Odbor: chémia  Ročník: piaty  Semester: zimný   Rozsah: 3/0 
 
- Aminokyseliny - fyzikálno-chemické vlastnosti. Detekcia aminokyselín, proteínov.
  
- Spektrálne metódy štúdia proteínov - UV VIS, CD, fluorescencia.
 
- Určenie kovalentnej štruktúry polypeptidov. Syntéza peptidov.
 
- Hydrodynamické vlastnosti proteínov. Separačné metódy.
 
- Biosyntéza proteínov. Postranslačná modifikácia proteínov.
 
- Zbaľovanie proteínov. Translokácia proteínov. Evolúcia proteínov.
 
- Fyzikálne interakcie určujúce vlastnosti proteínov.
 
- Konformačné vlastnosti polypeptidového reťazca.
 
- Interakcia proteínov s inými molekulami.
 
- Proteíny v roztoku, neštruktúrované proteíny.
 
- Membránové proteíny.
 
- Enzýmová katalýza.
 
- Agregácia proteínov a prióny.
 
- Degradácia proteínov.
 
 
študijná literatúra:  
- Proteins: Structures and Molecular Properties (2nd edition). Thomas E. Creighton (1993) W.H. Freeman and Complany.
 
- Biochemie. Donald Voet & Judith G. Voetová (1995). Victoria Publishing Praha.
 
- Protein Structure: a practical approach (Edited by T.E. Creighton) (1989) IRL Press at Oxford University Press.
 
- Protein Function: a practical approach (Edited by T.E. Creighton) (1989) IRL Press at Oxford University Press.
 
- Introduction to Protein structure (2nd edition). Carl Branden & John Tooze (1999) Garland Publishing, Inc. New York (U.S.A.).
 
- Články z odborných časopisov.
 
 
       |