Proteíny, štruktúra a funkcia
Odbor: chémia Ročník: piaty Semester: zimný Rozsah: 3/0
- Aminokyseliny - fyzikálno-chemické vlastnosti. Detekcia aminokyselín, proteínov.
- Spektrálne metódy štúdia proteínov - UV VIS, CD, fluorescencia.
- Určenie kovalentnej štruktúry polypeptidov. Syntéza peptidov.
- Hydrodynamické vlastnosti proteínov. Separačné metódy.
- Biosyntéza proteínov. Postranslačná modifikácia proteínov.
- Zbaľovanie proteínov. Translokácia proteínov. Evolúcia proteínov.
- Fyzikálne interakcie určujúce vlastnosti proteínov.
- Konformačné vlastnosti polypeptidového reťazca.
- Interakcia proteínov s inými molekulami.
- Proteíny v roztoku, neštruktúrované proteíny.
- Membránové proteíny.
- Enzýmová katalýza.
- Agregácia proteínov a prióny.
- Degradácia proteínov.
študijná literatúra:
- Proteins: Structures and Molecular Properties (2nd edition). Thomas E. Creighton (1993) W.H. Freeman and Complany.
- Biochemie. Donald Voet & Judith G. Voetová (1995). Victoria Publishing Praha.
- Protein Structure: a practical approach (Edited by T.E. Creighton) (1989) IRL Press at Oxford University Press.
- Protein Function: a practical approach (Edited by T.E. Creighton) (1989) IRL Press at Oxford University Press.
- Introduction to Protein structure (2nd edition). Carl Branden & John Tooze (1999) Garland Publishing, Inc. New York (U.S.A.).
- Články z odborných časopisov.
|