Biotechnológia
- Biotechnológia. Význam, metódy a oblasti využitia. Surovinová základňa. Kultivácia, kultivačné zariadenia. Substráty pre biotechnologické procesy.
- Vypracovanie biotechnologických procesov . Konzervácia produkčných kmeňov. Poloprevádzkový, inokulačný a produkčný stupeň. Izolácia produktov a jej metódy.
- Odpady a ich likvidácia. Čistenie odpadových vôd. Aeróbna a anaeróbna fermentácia, kompostovanie. Čistenie ovzdušia. Indikátory čistoty životného prostredia. Bioplyn.
- Polysacharidy a sacharidy.
- Lipidy z mikroorganizmov.
- Alkoholy, alkoholické nápoje a rozpúšťadlá. Etanol, acetón, butanol, glycerol, butylénglykol. Výroba piva, vína a destilátov.
- Organické kyseliny a aminokyseliny. Kys. octová, mliečna, citrónová a ďalšie. Mikroorganizmy používané pri príprave aminokyselín, ich fermentačná príprava, izolácia a použitie.
- Produkcia bunkovej hmoty - biomasy. Droždie. Získavanie bielkovín. Baktérie, kvasinky a huby. Mikroorganizmy v poľnohospodárstve.
- Antibiotiká, ich pôvod, rozdelenie a vlastnosti.
- Vitamíny a koenzýmy.
- Hormóny.
Odporúčaná literatúra:
- Zdeněk Vodrážka : Biotechnolpgie, Academia Praha, 1992.
- Bohumil Sykita : Biotechnologie pro farmaceuty, FaF UK Praha, 1984.
|
|