Biotechnológia
- Biotechnológia. Význam, metódy a oblasti využitia.  Surovinová základňa. Kultivácia, kultivačné zariadenia. Substráty pre biotechnologické procesy.
  
- Vypracovanie biotechnologických procesov . Konzervácia produkčných kmeňov. Poloprevádzkový, inokulačný a produkčný stupeň. Izolácia produktov a jej metódy.
 
- Odpady a ich likvidácia. Čistenie odpadových vôd. Aeróbna  a anaeróbna fermentácia, kompostovanie. Čistenie ovzdušia. Indikátory čistoty životného prostredia. Bioplyn.
 
- Polysacharidy a sacharidy. 
 
- Lipidy z mikroorganizmov. 
 
- Alkoholy, alkoholické nápoje a rozpúšťadlá.  Etanol, acetón, butanol, glycerol, butylénglykol. Výroba piva, vína a destilátov.
 
- Organické kyseliny a aminokyseliny.  Kys. octová, mliečna, citrónová a ďalšie. Mikroorganizmy používané pri príprave  aminokyselín, ich fermentačná príprava, izolácia a použitie.
 
- Produkcia bunkovej hmoty - biomasy. Droždie. Získavanie bielkovín. Baktérie, kvasinky a huby. Mikroorganizmy v poľnohospodárstve.
 
- Antibiotiká, ich pôvod, rozdelenie a vlastnosti.
 
- Vitamíny a koenzýmy.
 
- Hormóny.
 
 
Odporúčaná literatúra:  
- Zdeněk Vodrážka : Biotechnolpgie, Academia Praha, 1992.
 
- Bohumil Sykita : Biotechnologie pro farmaceuty, FaF UK Praha, 1984.
 
 
       | 
     |